Bråvallafestivalen

Bråvallafestivalen är en lång musikfestival som pågår under tre dagar plus en anordnad förfest som har lagts till under år 2016. Festivalen hålls i Norrköping på gamla Bråvalla flygflottilj, festivalen började år 2013 och har växt till sig sen dess. Bland de artister som har deltagit i festivalens line up är Calvin Harris, Lars Winnerbäck, Robbie Williams, , Muse, Kent, och Sabaton bland annat. Bråvalla har slagit biljettrekord ett flertal gånger med besökare över 56 071 år 2014, denna ökning av besökare har gjort att Norrköpings kommun år 2015 förlängde sitt avtal med arrangören FKP Scorpio. Avtalet leder till att festivalen kommer att arrangeras i ytterligare tio år till, festivalen är inte FKP Scorpios enda arrangemang utan de har även hand om festivalerna Where’s the Music? och Getaway Rock Festival.

Mörka händelser kantar festivalen

Det har inte alltid varit ljust och lyckligt för Bråvalla Festival. Festivalen har kantats av skandal efter skandal och flera våldtäkter på bråvallafestivalen har noterats och anmälts. Detta har upprört folk över hela Sverige att festivalen fortfarande får hållas vid liv efter våldtäkterna och det pekas på att säkerheten kan inte garanteras för alla besökare. Det anses att våldtäkterna på Bråvallafestivalen är svåra att bedöma och därmed svåra att utredda, arrangören har föreslagit fler kameror men flera personer säger att det inte är tillräckligt med åtgärder. Flera fall av våldtäkter sägs ha skett på toaletter där det är svårt att övervaka vad som sker. Många vill att festivalen ska slå igen och folk vill även ha hårdare brott mot våldtäktsanmälningar, festivalen lever dock vidare och än är det inga funderingar av arrangören att ställa in festivalen. I ett publikhav där det dansar tusentals människor som både är fulla och eventuellt påverkade av andra saker är det en utmaning att hitta ett sätt att få fast förövarna.

Bättre åtgärder behövs tas fram

1200px-Swedish_patrol_car_new_liveryFestivaler är en populär social och musikaliskt evenemang som bara ökar år per år. Både i antal och även i antalet besökare, därmed blir det allt mer större och större folkmassor på en och samma plats. I samband med festivalerna förekommer både alkohol och även intag av andra varor som inte alltid märks, detta gör att det folk känner många olika känslor. Tyvärr har våldtäkter på festivaler ökat i antal de senaste åren och det finns inte riktigt några satta åtgärder till detta problem förutom fler övervakningskameror. Dock finns det vissa ställen där personer ska få slippa bli filmade som till exempel vid toaletterna vilket gör att dessa områden är extremt utsatta för att något överfall ska hända. Det behöver diskuteras om festivalerna fortfarande ska få fortsätta att vara kvar när våldtäkter och andra brott sker på plats under spelningarna , ifall de ska vara kvar så behöver starkare åtgärder tas fram för att kunna garantera alla besökares säkerhet.

 
 
 
videozoom