Roskildefestivalen

Roskildefestivalen hålls sedan 1972 varje år på ett festivalområde söder om staden Roskilde i Danmark. Enligt den tradition som uppstått öppnas festivalområdet redan den sista söndagen i juni, trots att själva festivalen inte börjar förrän den efterföljande torsdagen. Detta ger alla festivaldeltagare en möjlighet att komma på plats och göra sig hemmastadda innan konserterna drar igång. Festivalen pågår i fyra dagar, och riktar framförallt in sig på rock, hiphop och elektronisk dansmusik.

Trots att den första Roskildefestivalen hölls 1972 kan dess historia sägas ha börjat redan ett år tidigare. Då gick nämligen två elever vid gymnasiet Katedralskolan ihop för att arrangera en festival. Eleverna var elevrådsordföranden Mogens Sandfær och vice ordföranden Jesper Switzer Møller. Tillsammans med en bokningsagent vid namn Carl Fischer anordnade de en festival som de kallade Sound festival. Musiken som spelades var framförallt jazz, blues och folkmusik, och det var Danmarks första större musikfestival. Festivalen blev en publiksuccé, men trots det gick den med förlust. Det som har tillåtit att Roskildefestivalen har levt vidare under alla dessa år är att festivalen året efter togs över av en stiftelse som kallas ”The Roskilde Foundation”. Festivalen sköts sedan dess som en ideell organisation, med syfte att utveckla och stötta musik, kultur och humanism.Roskilde_festival_2006

Festivalen råkade ut för en tragisk olycka år 2000, då nio personer klämdes ihjäl och ett trettiotal skadades under en konsert med Pearl Jam. Trots olyckans omfattning valde ledningen att inte avbryta festivalen. Händelsen har dock fått positiva efterverkningar, då musikfestivaler över hela Europa förbättrade sin säkerhet som en följd av incidenten. Sedan dess har Roskildefestivalen arrangerats årligen utan några olyckor, med ungefär 70 000 besökare, 170 band, 25 000 volontärer och 4000 medierepresentanter. Området är stort som 25 fotbollsplaner, vilket behövs för att rymma alla människor som är involverade i festivalen, antingen som arrangörer eller besökare.

Ett problem som måste lösas när man arrangerar en festival som Roskildefestivalen är mat. Vanligtvis får besökarna inte ta med sig egen mat in på festivalområdet, vilket betyder att arrangörerna måste tillhandahålla möjligheter för dem att köpa mat inne på området. Ett sätt att lösa problemet kan vara att anlita en cateringfirma. Både som festivalarrangör och som privatperson kan man till exempel beställa catering..

 
 
 
videozoom