Storsjöyran

Storsjöyran är en festival med så långa anor att den inom festivalvärlden fått ett smeknamn, och är känd som bara Yran. Den är en av Sveriges allra äldsta stadsfestivaler, då den hölls för första gången 1963.

Storsjöyran arrangeras i Östersund varje år, och centreras kring Stortorget och Badhusparken. Att Storsjöyran fått ett sådant rykte om sig är inte konstigt, då festivalen redan en vecka innan de faktiska konserterna börjar drar igång med tivoli, gatuartister och krogstråk, något som kallas för Yranveckan. Under Yranveckans sammanlagt nio dagar har festivalen ungefär 300 000 besökare, och endast under de två faktiska festivaldagar kommer runt 40 000 människor för att lyssna till musiken och ta del av spektaklet. Detta gör Storsjöyran till en an Skandinaviens största musikfester. Publikrekord blev det för festivalen år 2009, då Lady Gaga var ett av de stora artistnamnen. Bara under lördagskvällen då hon spelade löste man in 26 200 personer, och totalt under festivalens två dagar betalade 58 000 personer för en biljett.Ladygagaperforming-edit

Storsjöyran har sin bakgrund i Jämtlands frihetsrörelse. År 1963 utropade nämligen Yngve Gamlin Republiken Jamtland, som en protest mot avfolkningen och vad som uppfattades som utsugningen av landskapet. Det året höll man också för första gången republikens inofficiella frihetsfest, vilken kom att kallas Storsjöyran. Storsjöyran var således ursprungligen en manifestation mot ”storsvensken” och mot överheten, men dagens rena musikfest är inte så långt ifrån den ursprungliga festivalen ändå, eftersom den också hade som syfte att sprida glädje. År 1973 hölls dock Storsjöyran för sista gången på länge, då det skulle dröja tio år innan den återigen arrangerades. Då övertog Moltas Eriksson rollen som president över republiken från Yngve Gamlin. Ännu idag är det tradition att presidenten håller ett tal vid 12-slaget på lördagsnatten, vilket markerar festivalens avslutning.

De flesta som åker på en festival som Storsjöyran gör det för musikens skull, men många hoppas även på underhållning i form av närgånget umgänge under täcket i hotellsängen. Om du är en av de som hoppas på lite mer, kan det vara en bra idé att packa ned några sexleksaker när du åker på din nästa festival. Känner du att du behöver utöka din samling hittar du sexleksaker för alla smaker på Vuxen.se.

 
 
 
videozoom