Woodstock

Ett av de största ögonblicken i musikfestivalernas historia var kanske Woodstockfestivalen 1969, eller Woodstock Music & Art Fair, som var festivalens officiella namn. Namnet kommer sig av att festivalen från början var planerad att hållas i staden Woodstock i staten New York. Arrangörerna (Michael Lang, John Roberts, Joel Rosenman och Artie Kornfeld) fick dock inte tillstånd för det, och istället hölls festivalen på en bondgård utanför staden Bethel, också i New York, vars ägare upplät marken åt festivalen.

Arrangörerna sålde ungefär 100 000 biljetter i förväg, och hade planerat att ta betalt även för biljetterna på plats, men övergav snart den tanken då minst 300 000 fler personer än man hade räknat med strömmade till festivalområdet. Ryktet om festivalen spreds utan marknadsföring, och det totala antalet människor på festivalen har uppskattats till ungefär en halv miljon.

Kanske var det festivalens slogan ”3 days of peace and music” som lockade folkmassorna. Woodstockfestivalen har blivit symbolen för en hel 220px-Woodstock_postergeneration, ”Woodstockgenerationen” och för livsstilen i slutet av 60-talet. Kanske var det också festivalens line up som lockade människorna dit, med artister som Jimi Hendrix, Joan Baez, the Who, Janis Joplin och the Grateful Dead. Inledningstalet till festivalen hölls passande nog av Sri Swami Satchidananda.

Den oväntade tillströmningen gjorde att vägarna in till festivalområdet täpptes igen. Festivalen pågick mellan den 15 och 18 augusti 1969, och redan den 13 augusti hade runt 60 000 människor anlänt och satt upp sina tält. Artisterna fick flygas in med helikopter för att de skulle nå fram till scenområdet. Med så många människor på så liten yta, och eftersom arrangörerna hade förväntat sig en mindre än hälften så stor publik, fanns det för få toaletter och sjukstugor. Dessutom regnade det omväxlande under hela festivalen, och marken på festivalområdet blev snabbt lerig. Trots omständigheterna sägs dock Woodstockpubliken ha varit en av de lugnaste någonsin på festival.

Många på festivalen hade säkert med sig egen mat, eftersom faciliteterna inte var tillräckliga för den enorma publiken. Det kan vara en bra idé även när man ska på festival idag. Om du vill ha inspiration till festivalmat hittar du mängder av recept på Matklubben.se.

Woodstockfestivalen ses av många som kulmen av hippieeran, och dess historiska betydelse blir tydlig när man ser det inflytande som festivalen har haft i populärkultur. Flera efterkommande festivaler har namngetts efter Woodstockfestivalen som en hyllning, den senaste 2009. Kanske kommer något liknande aldrig att ske igen, men Woodstock lever ändå kvar idag.

 
 
 
videozoom